Hovering over function params when debugging returns null

PHP Tools [?] extends Visual Studio with set of advanced features to work more efficiently with PHP code.

Hovering over function params when debugging returns null

Postby DanTalash » February 9th, 2018, 6:36 pm

Hi,

This issue appeared to be intermittent, but I just managed to figure out how to reproduce it.

Basically, when I am debugging and I hover the mouse over a function parameter, it will return null, causing unexpected behaviour.

By function parameter, I mean the parameter in the function definition.

Here's a simple example. This trivial function adds 1 to a number and returns it:

Code: Select all
function add(int $number) {
    return $number + 1;
}

$result1 = add(1);
$result2 = add(1);


Executing the function normally results in 2 being returned in both cases. Executing the function, and hovering over the 'int $number' in the function signature causes NULL to be returned.

I took a screen recording so you can see the bug in action.


Regards,
Dan Talash
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
DanTalash
 
Posts: 21
Joined: November 25th, 2015, 6:19 pm

Re: Hovering over function params when debugging returns nul

Postby maros.beno » February 13th, 2018, 10:41 am

Hi,
what PHP version do you have setup for this project? Also, do you have latest PHP Tools installed?
Maroš Beňo
User avatar
maros.beno
 
Posts: 21
Joined: October 12th, 2016, 12:11 pm

Re: Hovering over function params when debugging returns nul

Postby DanTalash » February 13th, 2018, 5:25 pm

maros.beno wrote:Hi,
what PHP version do you have setup for this project? Also, do you have latest PHP Tools installed?


Hi Maros,

After posting this message I upgraded my development VM to our latest version, which included a PHP version change.

I cannot remember the exact version I had before (it was 7.0.x - I am unsure which minor revision) but the problem is still present in this version of PHP.

So, my current versions of everything:

PHP: 7.1.12
VS: Visual Studio Professional 2015 14.0.25431.01 Update 3
VS Tools: 1.25.10474.2015
Host OS: Windows 7 Pro SP1
VM OS: CentOS 7.3
XDebug: 2.5.5

Let me know if you need any more information to proceed.


Regards,
Dan Talash
DanTalash
 
Posts: 21
Joined: November 25th, 2015, 6:19 pm

Re: Hovering over function params when debugging returns nul

Postby maros.beno » February 14th, 2018, 12:16 pm

Hi,
thank you for reporting this! We have managed to reproduce it and are looking into it. We will let you know as soon as we will fix it.
Maroš Beňo
User avatar
maros.beno
 
Posts: 21
Joined: October 12th, 2016, 12:11 pm

Re: Hovering over function params when debugging returns nul

Postby maros.beno » February 14th, 2018, 3:25 pm

Hi,
it's fixed and it will be available in the next update. Thanks again.
Maroš Beňo
User avatar
maros.beno
 
Posts: 21
Joined: October 12th, 2016, 12:11 pm

Re: Hovering over function params when debugging returns nul

Postby Miloslav Beno » February 16th, 2018, 2:17 pm

Hello,

You can download the latest preview with the fix https://www.devsense.com/download

Thank you,
Miloslav Beno │ DEVSENSE s.r.o. │ @miloslavbenomiloslav@devsense.com
User avatar
Miloslav Beno
 
Posts: 1180
Joined: January 7th, 2012, 8:36 pm


Return to PHP Tools

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests

cron

User Control Panel

Login

Who is online

In total there are 2 users online :: 0 registered, 0 hidden and 2 guests (based on users active over the past 5 minutes)
Most users ever online was 62 on January 7th, 2012, 10:54 pm

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests
Phalanger